Biztonságos internethasználat

Felelős távközlési szolgáltatóként néhány jó tanáccsal és ingyenesen letölthető szűrőprogramokkal igyekszünk segíteni ügyfeleinket, hogy gondoskodhassanak gyermekeik biztonságos böngészéséről

Tanácsok a biztonságos böngészéshez

Miközben az internet számos lehetőséget biztosít a tanulásra, tájékozódásra, gyermekeinkre eközben olyan veszélyek is leselkednek, amelyek ellen védekeznünk kell. A folyamatos szülői felügyeleten és szűrőprogramok használatán túl vannak egyszerű lépések, melyek betartásával tovább növelhetjük gyermekeink biztonságát és önbizalmát böngészés közben:

Beszélgessen el gyermekével az internetről, hogy bárki használhatja, így legyen óvatos a többi felhasználóval való kapcsolattartásban. Idegen emberrel, aki nem családtag, ne vegye fel a kapcsolatot és ne reagáljon a másik közeledésére, hanem azonnal szóljon a szülőknek.
Hívja fel figyelmét arra, hogy a világhálóra bárki tölthet fel tartalmat, akár ellenőrzés nélkül, ezért ne higgyen el mindent, amit elolvas, és ha bármi nyugtalanítót vagy bántót talál valamelyik oldalon, lépjen ki róla, és szóljon a szüleinek vagy más idősebb családtagnak.
Tanítsa meg gyermekét, hogy a jelszavait ne ossza meg senkivel, még barátaival sem.
Mondja el neki, hogy saját vagy más személyes adatait ne adja ki az interneten, és mielőtt megosztana valamit magáról a közösségi oldalakon, gondolja át, hogy azt bárki megtekintheti, és utána jószerével lehetetlen teljesen letörölni onnan.
Ha úgy gondolja, valaki megszerezte az email fiókja belépési adatait, vagy túl sok kéretlen üzenet érkezik oda, törölje és hozzon létre újat.
Ha webkamerát is használnak a számítógéphez, mutassa meg gyermekének, hogy tudja ki- és bekapcsolni. Ne hagyják folyamatosan bekapcsolva a kamerát, mert akár illetéktelenek is csatlakozhatnak hozzá a hálózaton keresztül.
Tudassa gyermekével, hogy senki sem kényszerítheti semmire az interneten. Semmi olyat ne tegyen, amit nem szeretne, és amit általában nem engednének a szülei. Ha arra akarja kötelezni egy oldal vagy egy felhasználó, hogy osszon meg bizonyos tartalmat, kedveljen valamit, esetleg személyes adatokat adjon meg, vagy hozzáférést engedjen bármilyen személyes profiljához vagy fiókjához, haladéktalanul hagyja el az oldalt, esetleg zárja be a böngészőt és kapcsolja ki a számítógépet, majd keresse meg szüleit.

A fenti tanácsok megfogadásával gyermekét megtaníthatja a biztonságos internethasználatra, és így magabiztos és jogait ismerő felhasználót nevelhet belőle, hiszen a világháló alapvetően semleges, attól válik hasznossá vagy károssá, ahogyan használjuk.

Ingyenes szűrőprogramok

Honlapunkról díjmentesen letölthető szűrőprogramokat biztosítunk a családoknak, hogy a legfiatalabbak csak biztonságos és engedélyezett tartalommal találkozhassanak böngészéseik során.

A megfelelő tanácsok betartása mellett a szülői felügyeleti szoftver gondoskodik a gyermekek védelméről, hogy akkor is biztonságosan látogathassák a világhálót, ha szüleik nincsenek otthon. Az ingyenes verziók alapvető szolgáltatásai közé tartoznak a látogatott oldalak nyomon követése, bizonyos oldalak letiltása, az időkorlát funkció, amellyel beállíthatja, gyermeke összesen mennyi időt tölthet az interneten, és az internetes keresés felügyelete, amely során a program megjegyzi a keresett kifejezéseket és blokkolja a számukra nem megfelelő tartalmakat.

Mi az alábbi ingyenes szűrőprogramokat ajánljuk:

Dolphin Knight Light: Magyar nyelven használható szűrőszoftver, speciálisan magyarországi viszonyokra, a magyar nyelv sajátosságait figyelembe vevő, továbbfejlesztett változata, otthoni és iskolai verzióban is elérhető. Letöltés

Norton Online Family: Teljes, nem csak számítógépeken, hanem okostelefonokon is alkalmazható szűrőszoftver programcsalád. Nem „titokban kémkedik” a gyerekek internetes tevékenysége után, hanem bevonja őket. Letöltés

KIDO’Z: Biztonságos böngésző a legkisebbek számára is. Letöltés

Kapcsolat

Kérjük adja meg elérhetőségeit, hogy mielőbb kapcsolatba léphessünk Önnel.

      • Mely szolgáltatás érdekli? (több is választható)